Pyhä neliyhteys

Työhistoriani ja ikäni huomioiden on luonnollista että olen jaksanut seurata Mad Men -sarjaa kaikki nämä tuotantokaudet. Sarja ei ole viihdettä vaan katsaus omaan työhistoriaan ja toimialan muutokseen. Ehkä sarjan menestys on perustunut sen julkaisuajankohtaan. Se ilmestyi juuri perinteisen mainonnan ja mainostoimistomaailman suureen kriisivaiheeseen. Mad Men kertoo tarinaa siitä mistä ”moderni” markkinointiviestintä alkoi.

Olemme eläneet TV-mainonnan kulta-ajan alussa rakentuneen markkinointiviestinnän toimintamallin parissa 40-50 vuotta. Vasta nyt kyseenalaistamme onko perinteinen 30 sekunnin ajattelu se oikea ratkaisu. Kuluneiden vuosikymmenten aikana on rakentunut yksi selkeä toimintamalli, jonka kautta kasvaneeseen kulutuskysyntään on synnytetty uusia brändejä. Tätä nykyistä toimintamallia ovat pitäneet yllä neljä osapuolta, jotka kaikki ovat saaneet osansa menestyksestä. Toimintamallin osapuolia ovat olleet TV-kanavat, mediatoimistot, mainostoimistot sekä bränditalot.

Procter & Gamble, Unilever ja kumppanit ovat tottuneet siihen että markkinoilta löytyy kysyntäaukkoja, joihin tuotetaan uusia brändejä vahvan TV-keskeisen markkinointiviestinnän voimalla. Näitä taloja johtaa edelleen tiukan 30 sekunnin mantran omaavat henkilöt. Mediatoimistoille TV-mainonta on ollut helppoa ja tuottoisaa. TV-kanavat ovat maksaneet parhaat provisiot joten mediatoimistoilla ei ole ollut kiire muuttaa toimintamalleja. Mainostoimistojen koko prosessi on rakentunut aikanaan tuottamaan ja lokalisoimaan 30 sekunnin spotteja ja niitä tukevia printti-ilmoituksia. Tämän lisäksi toimialan suuret ketjut (WPP, Interpubic, Publicis, Havas, jne.) on rakennettu kunkin maan bränditalojen tuotteiden globaaleiksi lanseerauskoneistoiksi. Kukaan näistä ei aidosti ole kiinnostunut viemään esim. suomalaista brändiä maailmalla, ne keskittyvät omien kieli- ja kulttuurialueiden brändien vientiin.

Pyhä neliyhteys on rakentanut länsimaisen kulutuskulttuurin, joka on tällä hetkellä kriisissä. Länsimaissa on noussut voimakas vastaliike joka pohjautuu esimerkiksi ihmisten huoleen ympäristön tilasta. Ja kaikki länsimaat ovat myös samassa velkavankeudessa. Näyttää siltä että kulutuskulttuuri on tullut vapaaehtoisesti ja pakosta tiensä päähän.

Viimeisten vuosikymmenten aikana rakentunut pyhä neliyhteys on menettämässä otettaan. Murrosblogi-hankkeen yhteydessä olemme tehneet tutkimuksen kuluttajien median käytön muutoksesta ja yhtenä kiinnostavana löytönä pidän sitä että jo 88% tallentavan digiboxin omistajista ohittaa mainokset. (Tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin.) Eri tutkimusten mukaan me käytämme yhä enemmän perinteisiä ja uusia medioita. Eli sosiaalinen media ei korvaa välttämättä TV:n katselua vaan tulee sen rinnalle. Uudet yhteisölliset mediaratkaisut tulevat kuitenkin kuvatun pyhän neliyhteyden ulkopuolelta. Näiden neljän osapuolen aseman säilyttäminen on ylivoimaista.

Mitä ovat sitten mahdolliset muutokset? Esimerkiksi Google ja Facebook tekevät yhteistyötä yhä enemmän suoraan suurimpien brändien kanssa. Mediatoimistoilla ei ole enää yhtä vahvaa ”mediaattorin” roolia kuin aiemmin ja ne etsivät konsultoinnista uutta kassavirtaa. TV pirstaloituu ja laitteen pelastukseksi voi muodostua Internetin saapuminen samaan laatikkoon. Mainostoimistoryhmät ostavat kilpaa uudenlaisia sosiaalisen media toimistoja ja pyrkivät uudistumaan.

Pyhä neliyhteys on menettämässä asemansa ja tilalle on nousemassa paljon hajanaisempi ja vaikeammin hallittava asiakasviestinnän kokonaisuus.

Mainokset

One response to “Pyhä neliyhteys

  1. Paluuviite: Tweets that mention Pyhä neliyhteys | kari korkiakoski @ blogi -- Topsy.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s