Suuri vain pieni innovaatio?

Jos vastaus ei olekaan suuri vaan pieni innovaatio? Jos uudet ideat eivät löydykään rakentamalla uutta vaan purkamalla vanhoja?
Vijay Govindarajan on kirjoittanut aiheesta ”What is Reverse innovation?” erittäin kiinnostavan blogikirjoituksen, joka pohjautuu HBR:ssä olleeseen artikkeliin. Lähtökohtana hänen artikkelissaan on malli, jonka mukaan olemme siirtymässä vaiheeseen jossa kehittyviltä markkinoilta tulee yhä enemmän innovaatioita kehittyneille markkinoille. Olemme juuri tottuneet siihen että ”länsi” vie kyllästetyiltä markkinoilta tuotteitaan potentiaalisille uusille markkinoille. Ja nyt suunta on kääntymässä. Hinta, joka on keskeinen tekijä ostopäätöksen teossa kehittyvillä markkinoilla, on pakottanut purkamaan länsimaiset liian kalliiksi suunnitellut tuotteet ”auki” jotta niistä saadaan edullisia. Tämä on puolestaan luonut uudenlaisen innovaatiopohjan. Kehittyvien ja kehittyneiden markkinoiden välinen innovaatiokulku on kuvattu blogissa seuraavasti:

Uskon että kuvatun prosessin muutosnopeus on yllättänyt useimmat.

Mutta emmekö mekin voisi oppia jotain tästä käänteisen innovoinnin ideasta? Suomi on täynnä täydellisiä insinööritaidon näytteitä jotka eivät ole menneet itsestään kaupaksi. Emmekö mekin voisi arvioida näitä tuotteita uudestaan käänteisen innovoinnin kautta? Yksinkertaistamalla tuotteita ja lisäämällä asiakasymmärrystä saisimme Suomeenkin edes osan toivotuista 100 uudesta Nokiasta.

Vaikuttaa siltä että aiemminkin käsittelemäni yksinkertaistaminen on ajankohtainen teema erityisesti Yhdysvalloissa. Yksi selittävä tekijä voi olla finanssikriisi, joka pohjautui ainakin osittain monimutkaisiin rahoitusratkaisuihin. Taloudelliselle nousulle etsitään Yhdysvalloissa nyt uutta pohjaa ja katse on käännetty rohkeasti kehittyviin markkinoihin, joissa tällä hetkellä pystytään rakentamaan uutta menestystä uudenlaisilla innovaatioilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s