Luovaa vuorotyötä?

Tietokoneeni kannessa on tarra ”My office is where I am”. Se on Microsoftin slogan joka viestii liikkuvan työn mahdollisuuksista. Ja ainakin Suomessa Microsoft tukee tätä viestiä myös käytännössä. Tarra muistuttaa minua siitä että en ole enää sidottu fyysisesti toimistoon ja toimistoaikoihin.

Olen itse toiminut ”toimistopuolella” 15 vuotta ja tänä aikana teknologia on tuonut uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon. Mutta onko luovien toimistojen tekeminen muuttunut muilta osin? Ovatko toimistot onnistuneet rakentamaan kestäviä uudenlaisia työ- ja palkkiomalleja? Paljon puhutaan tulosperusteisista malleista mutta valitettavan usein asia kaatuu rohkeuden puutteeseen erityisesti suurissa orgnisaatioissa.

Perinteinen toimintamalli on rakennettu kampanjoiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tällä hetkellä sosiaalisen median myötä toimistojen ja yritysten pitäisi pystyä uudistamaan omat toimintatapansa. ”Agile” on sana joka on istunut viime aikoina arkeen Franticissa. Olemme huomanneet että omia toimintamalleja täytyy uudistaa vastaamaan nopeammin palautteeseen ja muutosvaateisiin jotka tulevat meidän asiakkaiden asiakkailta.

Tämä haastaa myös Neil Perkinin ”maker” ja ”manager” roolit. ”Luovat” ja ”muut” rooleja täytyy myös uudistaa. Kaikkien meidän täytyy elää ja hengittää asiakkaiden liiketoimintaympäristöä reaaliaikaisesti ja tarvittaessa reagoida esimerkiksi automatisoituihin hälytyksiin.

Cycle of time suck

Edellä oleva Neil Perkinin blogista otettu kuva kertoo kaiken oleellisen nykyisen toimistotyön arjesta. Se on jatkuvaa tasapainoilua tiedon jakamisen ja tehokkuuden välillä. Toimimme lisäksi tehtaita varten rakennetun työaikamallin perusteella jonka ytimenä on vuorokauden jakaminen kolmeen 8 tunnin jaksoon. Ainakin toistaiseksi teemme ”luovaa työtä” vain yhdessä vuorossa mutta tulevaisuudessa tämäkin voidaan kyseenalaistaa koska tietoon täytyy reagoida reaaliaikaisesti, ei kuukauden vanhojen mielikuvamittareiden perusteella.

Entä jos tietokoneeni kannessa olisikin tarra ”My community is where I am”. Löytyisikö siitä vastaus myös uudenlaiseen tapaan tehdä työtä?

Mainokset

4 responses to “Luovaa vuorotyötä?

 1. hyvää ajattelua!

  taistelen itsekkin palaverihelvettiä vastaan. suurin osa luomisesta syntyy aamuisin kl 5-8 ja pyrin käyttämään puhelinkonffia mahd. paljon. asiakkaat tykkäävät niistä. käteviä tsekkauksia.

  yllättävää kyllä suurinosa mainostoimistojne + vastaavat projekteista on puhdasta kaaosta.

  v

 2. Kiitos Ville. Henk.koht. sähköpostien määrä on vähentynyt mutta samalla viestit ovat siirtyneet yhteisöpalveluihin (LinkedIn, Twitter, Facebook, etc.). Pitäisi itsekin hyödyntää aamut paremmin:) Kari

 3. Heli Blomberg

  en malta olla vastaamatta tähän, kun tuo ”palkkiomalli” tuli Karin kirjoituksessa esille. meillä eräs paikallinen it-yritys julkisti noin vuosi sitten palkkiomallin, jossa jokainen yrityksen tietyn voiton ylittävä kruunu jaetaan työntekijöille. jaettavaa laskettiin olevan puoli miljardia kruunua/80 työntekijää/8v. firman omistaja sanoi hänellä olevan jo riittävästi riihikuivaa, joten nyt oli työntekijöiden vuoro saada osansa voitosta.

  ehdot olivat kuitenkin nämä: jokainen pisteyttää kaksi työkaveriaan asteikolla 1-10. siis miten paljon arvostaa kaveria/miten hyvä työkaveri toinen on. mitä enemmän pisteitä, sitä enemmän voitonjakoa. toinen mittari olivat työssäolopäivät. mitä enemmän päiviä töissä, sitä enemmän pisteitä ja palkkiota. jos olit sairas, et ollut töissä. jos hoidit kipeitä lapsia kotona, et ollut töissä. ei kompromisseja.

  kovia ehtoja tietyllä tapaa. toisaalta, helppo tapa saada lisää palkkioita. vai onko niin? ja oliko tämä luovuutta ja työintoa lisäävää?

 4. Moi Heli. Kuulostaa aika suoraviivaiselta ratkaisulta eli ”ne saavat jotka tekevät”. Ei selityksiä. Pisteytys voi toki johtaa ”miellyttämiskulttuuriin” joka ei ole sama kuin tehokkuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s