Kommentoitko vai varastatko?

Muistelen että noin 1% verkkoyhteisöstä tuottaa sisältöä, jota 9% kommentoi ja tätä keskustelua 90% vain seuraa. Uskon että suhdeluku muuttuu hiukan lähitulevaisuudessa, jolloin edelläkävijöiden lisäksi myös seurailijat ja suuri yleisö löytävät ja oppivat hyödyntämään uusia työkaluja, joilla verkkosisällön tuottaminen on entistä helpompaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että meistä kaikista tulisi välittömästi innovatiivisen sisällön tuottajia vaan käytämme uusia mahdollisuuksia ja työkaluja myös kommentointiin. Eikä tämä tarkoita sitä että työkalujen ansiosta kenestäkään tulisi yhtään fiksumpi.

Yksinkertaisen mallin sisällöntuotannon rooleihin tarjoaa David Naylor, joka esittelee blogissaan ”sisältöpyramidin”. Sisältöpyramidi kuvastaa millaisia uusia rooleja verkkosisällön tuottamiseen ja jakamiseen on syntynyt.

David Naylorin sisältöpyramidi

Tämä malli on tavallaan tuttu viestintätoimistoista, joiden tehtävänä on ollut auttaa asiakkaitaan tuottamaan kiinnostavaa sisältöä medioille ja asiakkaiden kohderyhmilleen esim. juttuaiheiden, kommenttien ja asiakaslehtien kautta. Ja ehkäpä mainostoimistojen tulisi soveltaa tätä ajattelua yhä enemmän? Tämä malli tarjoaa hyvän lähtökohdan vuoropuhelun rakentamiseen verkossa.

Suomessa valitettavan harva yritys on onnistuneesti ottanut haltuun puheenaiheita verkossa. Suurin osa on jäänyt kommentoimaan tai vain seuraamaan mitä heistä tai heidän tuotteistaan kirjoitetaan. Eikö nyt olisi aika siirtyä sisältöketjussa ylöspäin ja aloittaa kiinnostavan sisällön tuotanto? Uskon että vielä on aikaa ja tilaa, varsinkin suomenkielisessä verkkoympäristössä. Kiinnostava sisältö ei kuitenkaan tarkoita verkossakaan yritys- tai tuotetietoa vaan ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin ja heidän liiketoimintaa edistäviin haasteisiin. Tämä tarkoittaa myös sitä että yrityksen tulisi motivoida esimerkiksi tuotekehityksen asiantuntijoita osallistumaan koordinoidusti blogaamiseen tai mikroblogaamiseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s